Serwisy Medforum

Jedzenie czerwonego mięsa a ryzyko udaru mózgu

brain_highres2_mozg_zwoje_mysli_panthermedia_B35601415
Fot. Panthermedia
27-02-2012
(1)

Częste spożywanie czerwonego mięsa wpływa na zwiększone ryzyko udaru mózgu.

Nowe wyniki badania sugerują, iż dieta bogata w czerwone mięso podwyższa ryzyko udaru mózgu, natomiast dieta drobiowa je obniża.

Dr Frank Hu wraz z kolegami zebrał dane z badań śledzących dziesiątki tysięcy kobiet i mężczyzn.

W ciągu ponad 20 lat pracy, prawie 1 400 mężczyzn i ponad 2 600 kobiet miało wylew.

Naukowcy chcieli zbadać jak oddziałują różne rodzaje białek w diecie na ryzyko udaru. Zbadano czerwone mięso, drób, ryby, nabiał i inne źródła białka.

Mężczyźni spożywający podwójne porcje czerwonego mięsa dziennie, mieli podwyższone ryzyko wystąpienie udaru o 28%, natomiast w takiej samej sytuacji u kobiet ryzyko wzrosło o 19%.

Larsson twierdzi, iż wyniki potwierdzają obecne zalecenia, aby ograniczać spożywanie czerwonego mięsa na korzyść drobiu i ryb.

(1)

Autor/autorzy opracowania:

  • Ewa Kwoka

Źródło tekstu:

  • Reuters Health

Polecamy

https://static2.medforum.pl/cache/logos/02A11VFP_dziewczynka_dziecko_plaza_skaly_ojoimages_cr-W400H300.jpgFot. ojoimagesBadania nad lekiem przeciwko...
Badanie to opiera się na wynikach ogłoszonych przez...