Serwisy Medforum

Toksoplazmoza – choroba odzwierzęca

060425a0071_kot_szary_oczy_zielony_zwierze_ojoimages_cr
Fot. ojoimages
20-11-2013
(0)

Toksoplazmoza jest obecnie jedną z najbardziej rozpowszechnionych inwazji pasożytniczych i występuje endemicznie na całym świecie. Chorobę odzwierzęcą wywołuje pasożyt Toxoplasma gondii – ostatnim żywicielem tego pasożyta jest kot .

Najwyższe odsetki zarażeń odnotowuje się u osób mieszkających w klimacie umiarkowanym i ciepłym, ponieważ istnieją tam optymalne warunki sprzyjające długiemu okresowi przetrwania oocyt pasożyta, wydalanych przez koty do środowiska zewnętrznego. Szerokie rozpowszechnienie toksoplazmozy dotyczy również mieszkańców krajów, w których spożywane są duże ilości surowego mięsa.

W krajach skandynawskich – rejonach chłodniejszych, częstość występowania toksoplazmozy jest mniejsza. Człowiek zaraża się pasożytem Toxoplasma gondii poprzez spożywanie surowego mięsa (szczególnie wieprzowego), warzyw, owoców i wody zanieczyszczonych oocytami. Mięso drobiowe nie stanowi źródła zarażenia. Badania Amerykańskich naukowców z Uniwersytetu w Michigan dowiodły, że osoby zakażone pasożytem Toxoplasma gondii, mają większą skłonność do depresji i innych chorób psychicznych, ponieważ pasożyt bytując w mózgu, może zaburzać gospodarkę hormonalną człowieka i produkcję np. dopaminy odpowiedzialnej za dobre samopoczucie. Jak uniknąć toksoplazmozy? Najważniejsza jest higiena osobista oraz odpowiednie nawyki żywieniowe. Ważna jest odpowiednia obróbka termiczna mięsa i dbanie o czystość narzędzi kuchennych.

Owoce i warzywa przed każdym ich przygotowaniem koniecznie trzeba umyć. Osoby posiadające kota muszą pamiętać o unikaniu bezpośredniego kontaktu z odchodami zwierzęcia - przykładowo należy zakładając rękawiczki podczas wymiany kuwety. Odpowiednie odżywianie pupila także ma znaczenie. Kota najbezpieczniej karmić karmą suchą lub z puszek. Podawanie zwierzęciu surowego lub niedogotowanego mięsa grozi zakażeniem go pasożytem.

(0)