
Skuteczność allocyklinonów jest skorelowana z liczbą atomów chloru w cząsteczkach.
Od pewnego czasu wiadomo było, że bakterie z rodzaju Actinoallomurus wytwarzają nieznane wcześniej angucyklinony, których cząsteczki zawierają nietypowy pierścień laktonowy i kilka atomów halogenów. Joao C. S. Cruz z Uniwersytetu Warwick w Coventry (Wielka Brytania) i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania dotyczące tej tematyki.
Jak podano w internetowym wydaniu czasopisma „The Journal of Antibiotics” z 25 maja, ze względu na unikalną budowę cząsteczek i częste występowanie u wyżej wymienionych bakterii zaproponowali oni, żeby omawianą grupę związków określać terminem allocyklinony. Substancje są godne uwagi ze względu na skuteczne zwalczanie bakterii Gram-dodatnich (również tych, które charakteryzują się antybiotykoopornością). Natężenie działania przeciw tym patogenom jest tym większe, im więcej atomów chloru zawiera dany allocyklinon.
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- The Journal of Antibiotics; doi: 10.1038/ja.2016.62