
ATP i receptor P2X4 mogą mieć udział w kontrolowaniu przyjmowania pokarmu.
U pacjentów z bólem neuropatycznym lub padaczką obserwuje się regulację w górę receptorów P2X4, które są kanałami kationowymi bramkowanymi przez ATP. Ji Xu z Uniwersytetu Kalifornii w Los Angeles i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania na transgenicznych myszach, u których dochodzi do wytwarzania fluorescencyjnego białka tdTomato.
Jak podano w wydaniu czasopisma „The Journal of Neuroscience” z 24 sierpnia, komórki produkujące tę ostatnią substancję, okazały się występować w całym mózgu, ale jej szczególnie intensywna ekspresja miała miejsce w jądrze łukowatym podwzgórza. Ustalenia dokonane przez zespół Xu wskazują na możliwość udziału ATP i receptora P2X4 w kontrolowaniu odżywiania.
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- The Journal of Neuroscience, 36(34): 8902-8920