
Fot. Pantherstock
Badanie próbek w laboratorium
Grzyby A. pullulans hodowane na alkoholach wielowodorotlenowych wytwarzają nowe substancje zwalczające paciorkowce.
Do substancji charakteryzujących się wybiórczą aktywnością wobec paciorkowców należą liamocyny – lipidy wytwarzane przez grzyby Aureobasidium pullulans. Neil P. J. Price z Urzędu Badań Rolniczych w Peorii (USA) i współpracownicy przeprowadzili niedawno badania dotyczące tej tematyki.
Jak podano w internetowym wydaniu czasopisma „The Journal of Antibiotics” z 20 lipca, Wskutek hodowani na różnych alkoholach wielowodorotlenowych A. pullulans zaczęły wytwarzać liamocyny o znacząco zmienionej budowie cząsteczek, które również cechują się selektywną aktywnością wobec paciorkowców.
Autor/autorzy opracowania:
- Piotr Malik
Źródło tekstu:
- The Journal of Antibiotics; doi: 10.1038/ja.2016.92